به گزارش راهبرد معاصر. ۱۷ رمضان سال ۳۹۳ هجری قمری به دستور حضرت صاحب الامر(عج) مسجد مقدس جمکران بنا شد، مرحوم میرزا حسین نورى در کتاب نجم الثاقب درباره تاریخچه تأسیس مسجد جمکران چنین مىنویسد: شیخ فاضل حسن بن حسن قمى، معاصر شیخ صدوق، در کتاب تاریخ قم از کتاب مونس الحزین فى معرفة الحق و الیقین (از تألیفات شیخ صدوق) بناى مسجد جمکران را به این عبارت نقل کرده است: شیخ عفیف صالح حسن بن مثله جمکرانى مىگوید: من شب سه شنبه ۱۷ ماه مبارک سال ۳۹۳ هجری قمری در خانه خود خوابیده بودم که ناگاه جماعتى از مردم به در خانه من آمدند و مرا از خواب بیدار کردند و گفتند برخیز و خواسته امام مهدى(عج) را اجابت کن که تو را مىخواند. آنها مرا به محلى که اکنون مسجد (جمکران) است آوردند.
مردم را بگو تا به این مکان روى بیاورند
حضرت مهدى مرا به نام خواندند و فرمودند: «برو به حسن بن مسلم بگو: اینجا زمین شریفى است و حق تعالى این زمین را از زمینهاى دیگر برگزیده و شریف کرده است. تو آن را گرفته به زمین خود ملحق کردهاى...».
حسن بن مثله عرض کرد: سید و مولاى من! مرا در این باره نشانى لازم است، زیرا مردم سخن مرا بدون نشانه و دلیل نمىپذیرند. امام فرمودند: «تو برو رسالت خود را انجام بده، ما در اینجا، علامتى مىگذاریم که گواه گفتار تو باشد. برو به نزد سید ابوالحسن و بگو تا بیاید و آن مرد را بیاورد و منفعت چندساله را از او بگیرد و به دیگران دهد تا بناى مسجد بنهند و باقى وجوه را از رهق به ناحیه اردهال که ملک ماست، بیاورد و مسجد را تمام کند و نصف رهق را بر این مسجد وقف کردیم که هر ساله وجوه آن را بیاورند و صرف عمارت مسجد کنند. مردم را بگو تا به این (مکان روى بیاورند) و چهار رکعت نماز در اینجا بگذارند.
ماجرای دو رکعت تحیت مسجد
دو رکعت تحیت مسجد در هر رکعتى یک بار سوره حمد و هفت بار سوره «توحید» بخوانند و تسبیح رکوع و سجود را هفت بار بگویند، و دو رکعت نماز صاحب الزمان بگذارند، (به این ترتیب) که در هنگام خواندن سوره حمد چون به «ایاک نعبد و ایاک نستعین» برسند، آن را صد بار بگویند و بعد از آن، فاتحه را تا آخر بخوانند. رکعت دوم را نیز به همین طریق انجام دهند، تسبیح رکوع و سجود را نیز هفت بار بگویند. هنگامى که نماز تمام شد، تهلیل «لاالهالاالله» بگویند و تسبیح فاطمه زهرا(س) را بگویند. آن گاه سر بر سجده نهاده، صد بار صلوات بر پیغمبر و آلش بفرستند.
پس از آن، حضرت به من اشاره کردند که برو! چون مقدارى راه پیمودم، مرا صدا کردند و فرمودند: «در گله جعفر کاشانى(چوپان) بُزى است، باید آن بز را بخرى، اگر مردم پولش را دادند با پول آنان خریدارى کن وگرنه پولش را خودت بپرداز. فردا شب آن بز را بیاور و در این (محل) قربانى کن و گوشت آن را بر بیماران و کسانى که مرض صعبالعلاج دارند انفاق کن که حق تعالى همه را شفا دهد. آن بز أبلق است، موهاى بسیار دارد، هفت نشان سفید و سیاه، هر یکى به اندازه یک درهم، در دو طرف آن، سه نشان در یک طرف و چهار نشان در طرف دیگر است». آن گاه به راه افتادم.
نخستین واقف برای ساخت مسجد جمکران، حضرت ولی عصر (عج) بودند
به این ترتیب مسجد مقدس جمکران به دستور امام زمان زمان بنا نهاده شد. محمدکاظم پورامینی قائم مقام تولیت مسجد مقدس جمکران در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به فرا رسیدن هفدهم رمضان که مصادف با هزار و هفتاد و یکمین سالروز بنای مسجد مقدس جمکران به امر امام زمان(عج) است، با بیان اینکه نخستین واقف برای ساخت این مکان مقدس، حضرت ولی عصر (عج) بودند که از محل منطقه رهق در نزدیکی کاشان برای احداث بنای اولیه این مکان مقدس وقف کردند، اظهار داشت: ۱۰۷۱ سال از صدور دستور ساخت بنای این مسجد مقدس میگذرد؛ ولی توسعه این مکان مقدس پس از پیروزی انقلاب اسلامی رقم خورده است.
وسعت جمکران به حدود ۴۰ هکتار رسیده است
وی با بیان اینکه هم اکنون وسعت این مسجد مقدس به حدود ۴۰ هکتار رسیده و فضاهای مسقف شامل مسجد مقام، مسجد امام علی(ع)، مسجد حضرت زهرا(س) و همچنین شبستانها و صحن جامع مهدوی با صد هزار مترمربع در اختیار زائران قرار گرفته است، بیان کرد: ما همواره شاهد حضور میلیونی زائران و نمازگزاران در مناسبتهای مختلف دینی و ملی و همچنین شبهای چهارشنبه، شبهای جمعه و روزهای جمعه هستیم.
قائم مقام تولیت مسجد مقدس جمکران حضور بسیار گسترده مردم در جشن بزرگ نیمه شعبان، شبهای قدر و دیگر مناسبتهای مذهبی و ملی را مورد توجه قرار داد و گفت: خوشبختانه پس از گذر از شرایط بیماری کرونا زمینه حضور گسترده مردم در مسجد مقدس جمکران بار دیگر مهیا شده است.
احداث مجتمع اقامتی و فرهنگی جمکران در مساحت بیش از ۶ هزار مترمربع
وی با بیان اینکه مسجد مقدس جمکران با استفاده از کمکهای مردم، خیرین و واقفان اداره میشود، بیان کرد: شبستانهایی که تاکنون احداث شده برهمین اساس و با کمک خیرین بوده است و اکنون مجتمع اقامتی و فرهنگی در مساحت بیش از ۶ هزار مترمربع در حال احداث است.
پورامینی با اشاره به احداث صحن حضرت زهرا(س) واقع در پشت مسجد حضرت زهرا(س) توسط یکی از بانوان خیر غیرایرانی اضافه کرد: تکمیل صحن ابراهیم خلیل الله، احداث مرکز امداد و درمان در شبستان کاظمین، تکمیل شبستان کاظمین، راه اندازی موتورخانه مرکزی از دیگر پروژههای مهم در دست اجرا در این مکان مقدس به شمار میرود.
ظرفیت سرویسهای بهداشتی جمکران باید ۷۰ درصد افزایش یابد
وی با بیان اینکه تکمیل سرویسهای بهداشتی مسجد از اهمیت زیادی برخوردار است، ادامه داد: در حال حاضر هزار چشمه سرویس بهداشتی در اختیار زائران است ولی ضرروی است که ۷۰ درصد به ظرفیت موجود اضافه شود.
قائم مقام تولیت مسجد مقدس جمکران با بیان اینکه تکمیل دو شبستان نیمه کاره کاظمین و امام رضا(ع) با وسعت بیش از ۲۰ هزار مترمربع امکان حضور زائران بیشتری در فضای مسقف را فراهم میکند، بیان کرد: دو صحن پیامبر اعظم(ص) و عیسی بن مریم(ع) با مساحتی بالغ بر ۱۸ هزار مترمربع نیز آماده اجرای عملیات عمرانی است که در صورت تکمیل آن بستر مناسبی برای استفاده از فضای قدسی مسجد مقدس جمکران فراهم می شود.
فرهنگ وقف مهدوی در جامعه ترویج شود
وی با بیان اینکه وقف سرمایه و فرصتی برای همه افرادی است که به دنبال صدقه جاریه هستند، بیان کرد: وقف مهدوی با هدف تکمیل فعالیتهای عمرانی و ارائه خدمات به زائران باید مورد توجه هرچه بیشتر ارادتمندن به حضرت ولی عصر(عج) قرار گیرد و مجموعه موقوفات مسجد مقدس جمکران پذیرای نیات خیر واقفان است و خود را ملزم میداند که براساس نظر واقفان نیات را اجرا کند.
پورامینی با بیان اینکه امروزه واقفینی از داخل و خارج از کشور برای وقف و نذر در زمینه امور عمرانی و خدماتی مسجد مقدس جمکران اعلام آمادگی میکنند، گفت: از نکات قابل توجه این است که بانوان در امر وقف مرتبط با مسجد مقدس جمکران پیشتاز و پیشگام هستند.
وقف ملکی برای جمکران از سوی ارامنه
وی خاطرنشان کرد: یکی از خواهران ارامنه برای ابراز عشق و علاقه به حضرت ولی عصر(عج) ملک مسکونی خود را وقف مسجد مقدس جمکران در امور عمرانی کرده است که بنابر نیت ایشان عمل خواهد شد.
قائم مقام تولیت مسجد مقدس جمکران ادامه داد: زائران و نمازگزاران میتوانند برای عمل به نیت خیر و وقف خود در امر عمران، برگزاری مراسمها و یا ارائه خدمات به زائران با مراجعه به سایت مسجد مقدس جمکران و یا ارسال پیامک حاوی عدد یک به شماره ۳۰۰۰۳۳۱۳ اطلاعات لازم را دریافت کنند./ فارس